Miękka i pyszna babka z dżemem – przepis dla początkujących, każdemu wyjdzie. Prawdziwe odkrycie kulinarne
60
Ten przepis jest stworzony dla Ciebie, jeśli jesteś osobą, która uwielbia relaksować się przy filiżance dobrej herbaty albo kawy i pysznym cieście. Tę pyszną, miękką babkę przyrządzisz niezwykle szybko, a do tego ma ona smaczne, dżemowe nadzienie.
Wybierz swoją ulubioną konfiturę albo marmoladę jako nadzienie do tego ciasta. W zależności od tego, jaki owoc wybierzesz (morela, truskawka, malina, pigwa, śliwka…), ciasto będzie nabierało innego charakteru.
Za każdym razem Twoja babka będzie smakowała zupełnie inaczej i od nowa zachwycała gości.
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
200 g śmietany 18%
170 g cukru
150 g wybranego dżemu
3 jajka
10 g proszku do pieczenia
40 ml oleju, np. słonecznikowego
szczypta soli
wanilia do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij żółtka z cukrem. Dodaj do nich olej, wanilię, śmietanę i delikatnie wymieszaj masę.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej, po czym połącz z resztą składników i dokładnie wszystko wymieszaj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj je do zawartości powstałej już wcześniej masy i dokładnie, powoli wymieszaj wszystko ze sob, zagarniając od góry do dołu.
Blachę do pieczenia posmaruj masłem i posyp niewielką zawartością mąki. Ułóż na niej połowę ciasta, potem dżem, a nim pozostałą warstwę ciasta.
Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjmij babkę z formy. Podawaj posypaną cukrem pudrem.