Jeden z najlepszych przepisów na domową babeczkę z dżemem. Szybkie i łatwe przygotowanie, każdemu zasmakuje

Jeden z najlepszych przepisów na domową babeczkę z dżemem. Szybkie i łatwe przygotowanie sprawi, że zaoszczędzisz dużo czasu, a sam smak babeczki przypadnie do gustu każdemu, kto ją spróbuje.

Domowa babeczka z dżemem znakomicie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy i herbaty. Przepis na nią jest niewiarygodnie prosty. Dzięki temu z łatwością go zapamiętasz i przyrządzisz smakowite ciasto, które sprawdzi się na wiele różnych okazji.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleka
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • dżem morelowy
  • wiórki kokosowe do smaku

Przygotowanie:

Jajka wbij do naczynia i dokładnie wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodaj mleko i wymieszaj. Następnie dolej olej roślinny i ponownie wymieszaj.

W następnej kolejności dosyp mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przesiej proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj.

Masłem posmaruj niewielką foremkę. Delikatnie porusz ją mąką i wlej do niej połowę uzyskanego ciasta.

Na ciasto nałóż dżem i przykryj go pozostałą połową ciasta. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Wierzch babeczki możesz posmarować dżemem i udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!