Domowa babeczka z dżemem znakomicie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy i herbaty. Przepis na nią jest niewiarygodnie prosty. Dzięki temu z łatwością go zapamiętasz i przyrządzisz smakowite ciasto, które sprawdzi się na wiele różnych okazji.
Jajka wbij do naczynia i dokładnie wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodaj mleko i wymieszaj. Następnie dolej olej roślinny i ponownie wymieszaj.
W następnej kolejności dosyp mąkę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przesiej proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj.
Masłem posmaruj niewielką foremkę. Delikatnie porusz ją mąką i wlej do niej połowę uzyskanego ciasta.
Na ciasto nałóż dżem i przykryj go pozostałą połową ciasta. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.