Miękka i pyszna babka z dżemem – przepis dla początkujących, każdemu wyjdzie. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Ten przepis jest stworzony dla Ciebie, jeśli jesteś osobą, która uwielbia relaksować się przy filiżance dobrej herbaty albo kawy i pysznym cieście. Tę pyszną, miękką babkę przyrządzisz niezwykle szybko, a do tego ma ona smaczne, dżemowe nadzienie.

Wybierz swoją ulubioną konfiturę albo marmoladę jako nadzienie do tego ciasta. W zależności od tego, jaki owoc wybierzesz (morela, truskawka, malina, pigwa, śliwka…), ciasto będzie nabierało innego charakteru.

Za każdym razem Twoja babka będzie smakowała zupełnie inaczej i od nowa zachwycała gości.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany 18%
  • 170 g cukru
  • 150 g wybranego dżemu
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 40 ml oleju, np. słonecznikowego
  • szczypta soli
  • wanilia do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij żółtka z cukrem. Dodaj do nich olej, wanilię, śmietanę i delikatnie wymieszaj masę.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej, po czym połącz z resztą składników i dokładnie wszystko wymieszaj.

Schłodzone białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj je do zawartości powstałej już wcześniej masy i dokładnie, powoli wymieszaj wszystko ze sob, zagarniając od góry do dołu.

Blachę do pieczenia posmaruj masłem i posyp niewielką zawartością mąki. Ułóż na niej połowę ciasta, potem dżem, a nim pozostałą warstwę ciasta.

Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjmij babkę z formy. Podawaj posypaną cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!