Suche owoce i orzechy to pyszna przekąska. Orzechy te można wykorzystać w deserach lub dodać do ciast.

Pyszny deser wykonany bez pieczenia to ciasto z suszonymi owocami.

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz tylko kilku składników ze swojej spiżarni. Dodatkowym atutem tego ciasta jest ukrycie w nim suszonych owoców i orzechów. Często nie są one chętnie zjadane przez dzieci, ale są pełne składników odżywczych.

Składniki na ciasto

  • 100 g rodzynek,
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 100 g orzeszków ziemnych,
  • 70g orzechów włoskich
  • 300g krakersów
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 400 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Umieść owoce w misce i przykryj zimną wodą. Pozostawić na 30 minut. Umieść orzechy na gorącej, suchej patelni, aby je usmażyć. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć skórkę. Po pół godzinie odlej wodę z owoców.

Zredukuj kawałki śliwek, moreli i orzechów włoskich.

Śmietankę o temperaturze pokojowej i mleko skondensowane dokładnie połączyć.

Wymieszać ze sobą wszystkie pozostałe składniki, tj. Do masy dodać małe krakersy, owoce i orzechy.

Za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj składniki ze sobą. Dużą miskę przykryj folią clingową, a następnie przelej do niej ciasto. Brzegi powinny być równe.

Połóż folię na wierzchu masy i w razie potrzeby umieść nad nią talerz lub deskę, aby delikatnie ją obciążyć. Odstawić masę do lodówki do zastygnięcia. Folię można zdjąć, a ciasto umieścić na talerzu następnego dnia. Możesz zmienić podstawowy przepis, dodając do niego suszone owoce, takie jak daktyle, jabłka lub banany.

Można również zastąpić orzechy włoskie orzechami laskowymi.

error: Treść zabezpieczona !!