Beczkowe bułeczki: 30 min w piekarniku, raz dwa i gotowe. Chrupiące nawet następnego dnia

Beczkowe bułeczki

W celu przygotowania beczkowych bułeczek należy przygotować następujące składniki:

  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • Jedna łyżka stołowa cukru,
  • Jedna mała łyżeczka soli,
  • Jedna łyżka stołowa suchych drożdży,
  • Dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • Około 600g mąki.

Oraz dodatkowo: mleko, sezam lub mak.

W pierwszej kolejności należy przesiać przez sitko mąkę do miski. Do przesianej mąki dodaj sól.

W połowie wody dokładnie wymieszaj drożdże i przelej zawartość szklanki do miski z mąką i solą. Następnie należy dodać do miski pozostałą ciepłą wodę, mleko oraz oliwę.

Całość należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto należy zagnieść i ponownie wsadzić do miski.

Następnie należy nakryć całość ścierką i pozostawić na około 40 min, w tym czasie składniki zaczną pracować z drożdżami.

Po upływie czasu nasmarowanymi olejem dłońmi ponownie trzeba zagnieść ciasto i rozprowadzić w kształt płaskiego placka. W następnej kolejności należy podzielić ciasto na mniejsze części.

Wielkość każdej części powinna być odpowiednia i proporcjonalna do tego jakiej wielkości chcemy uzyskać bułeczki. Następnie należy nadać ciastu pożądany kształt bułeczek.

Każdą część ciasta należy uformować w płaski okrągły placek i naciąć od środka do brzegu (nacięcie w mniej więcej w miejscu promienia płaskiego placka).

Nacięte ciasto zawijamy w ślimaka zaczynając od miejsca nacięcia.

Następnie powstałego ślimaka delikatnie dociskami i obracamy.

Tak gotowe babeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 min.

Dodatkowo przed pieczeniem bułeczek można je udekorować poprzez posmarowanie mlekiem i posypanie sezamem lub makiem.

error: Treść zabezpieczona !!