Oraz dodatkowo: mleko, sezam lub mak.
W pierwszej kolejności należy przesiać przez sitko mąkę do miski. Do przesianej mąki dodaj sól.
W połowie wody dokładnie wymieszaj drożdże i przelej zawartość szklanki do miski z mąką i solą. Następnie należy dodać do miski pozostałą ciepłą wodę, mleko oraz oliwę.
Całość należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto należy zagnieść i ponownie wsadzić do miski.
Po upływie czasu nasmarowanymi olejem dłońmi ponownie trzeba zagnieść ciasto i rozprowadzić w kształt płaskiego placka. W następnej kolejności należy podzielić ciasto na mniejsze części.
Wielkość każdej części powinna być odpowiednia i proporcjonalna do tego jakiej wielkości chcemy uzyskać bułeczki. Następnie należy nadać ciastu pożądany kształt bułeczek.
Każdą część ciasta należy uformować w płaski okrągły placek i naciąć od środka do brzegu (nacięcie w mniej więcej w miejscu promienia płaskiego placka).
Następnie powstałego ślimaka delikatnie dociskami i obracamy.
Tak gotowe babeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 min.