Na całym świecie czarny bez zajmuje miejsce wśród roślin o uznanych właściwościach leczniczych.
Przez wieki ludzkość wykorzystywała jego moc w walce z infekcjami i stanami zapalnymi, a także do pielęgnacji skóry i łagodzenia oparzeń, co było praktykowane już przez starożytnych Egipcjan. Współcześnie nadal wielu zbiera kwiaty bzu, wykorzystując je jako środek naturalny w leczeniu rozmaitych schorzeń.
Wpływ czarnego bzu na zdrowie jest niepodważalny. To zioło może przynieść ulgę w wielu problemach zdrowotnych, a jego działanie może okazać się pomocne także dla Ciebie.
- Stres eliminuje.
- Ból i skurcze łagodzi, w tym migreny i dolegliwości brzuszne.
- Gojenie skóry wspomaga, przy wysypkach, egzemach i urazach.
- Skórę dezynfekuje i gojenie przyspiesza.
- Odporność wzmacnia, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami.
- Wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
- Posiada właściwości antyseptyczne i detoksykujące.
- Ma łagodne działanie antybiotykowe.
- Pomaga w poceniu się, co jest korzystne przy grypie.
- Trawienie wspomaga, oczyszcza przewód pokarmowy.
- Zaparcia niweluje, reguluje stolec.
- Wzdęcia i bóle brzucha eliminuje.
- Drogi oddechowe utrzymuje w zdrowiu.
- Kaszel i śluz likwiduje, stanom zapalnym przeciwdziała.
- Przy przeziębieniach, grypie, alergiach i zapaleniu oskrzeli się sprawdza.
- Działa moczopędnie, nerki i drogi moczowe oczyszcza.
- Kwas moczowy z organizmu usuwa.
- Bóle stawów leczy, przy reumatyzmie i dnie moczanowej.
- Nerwowy system uspokaja.
Czarny bez ma renomę jednej z najbardziej leczniczych roślin, bogatej w flawonoidy, karoten, witaminę C, znanej ze swojej skuteczności w walce z grypą, przekrwieniem, zapaleniem oskrzeli, astmą i alergiami. Odporność poprawia i pomaga przy cukrzycy oraz zaparciach.
Ocet z bzu
Z suszonych kwiatów przygotowuje się ocet bzu. Do 1 kg kwiatów dolewa się 1 litr octu i zaparza przez 8 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie ocet filtruje się. Ten ocet nie tylko w kuchni się przydaje, ale ma również działanie chłodzące, stosowane do okładów.
Herbata na kaszel
Suchy i uporczywy kaszel łagodzi herbata z suszonych kwiatów bzu. Można ją podawać dzieciom po konsultacji z lekarzem. Kwiaty wystarczy wysuszyć w ciemnym, suchym miejscu. Zaparza się ją jak zwykłą herbatę, zalewając wrzątkiem, następnie przykrywając i pozostawiając na 10 minut. Wypijając, kaszel można ukoić.
Delikatny balsam
Balsam z bzu sprawdzi się dla skóry wrażliwej. Przygotowuje się go z 25 gramów suszonych kwiatów zalewając dwie szklanki wrzątku, następnie należy przykryć i zaparzyć do ostudzenia. Po odcedzeniu przechowywać w czystym szklanym pojemniku i chłodzić. Wacik nasączony płynem oczyści i odświeży wrażliwą skórę. Wodę zużyć w ciągu trzech dni.
Syrop z bzu na zimę
Syrop jest idealny do herbaty zimowej czy letniej lemoniady. Oto sposób naszych babć na jego przygotowanie:
Składniki:
- 2 kg cukru
- 45 dużych kwiatów bzu
- 3 cytryny
- 2 litry wody
Sposób przygotowania:
Kwiaty bzu dokładnie myjemy. Cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę i na małym ogniu gotujemy, aż cukier się rozpuści. Po zagotowaniu, z ognia zdejmujemy, dodajemy sok z dwóch cytryn – z ekologicznych cytryn można dodać również skórkę. Po wystudzeniu syropu dodajemy umyte kwiaty, przykrywamy i umieszczamy w lodówce na 4 dni, kilkakrotnie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzamy, przelewamy do zamkniętych pojemników i sterylizujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.