Przepis Na Niesamowicie Puszysty I Kremowy Biszkopt Z Mascarpone – Smakuje Jak Lody.

Wyjątkowo pyszny biszkopt o smaku lodów, który rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie, naprawdę warto. 

Przygotuj składniki:

  • 6 jajek
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 140 g cukru
  • 60 g masła
  • 100 ml pełnego mleka
  • 250 g mascarpone
  • 1 nieduża cytryna
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub tatara (dostępny w DM)

Sposób wykonania:

Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce, a sok wyciśnij. Następnie oddziel żółtka od białek do osobnych misek i ubij same białka z połową cukru.

Masło rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ubij w misce serek mascarpone i dodawaj do niego stopniowo po jednym żółtku.

Do masy dodaj drugą połowę cukru, roztopione masło z mlekiem, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę startej skórki z cytryny oraz sól. Następnie wsyp przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka w 3 partiach. 1/3 część dodaj do masy i ubij razem z całą masą.

Kolejną część przełóż do miski i tylko delikatnie wymieszaj tak, aby nie stracić pęcherzyków powietrza. A w ostatnim kroku przelej mieszankę do ostatniej części białek i wymieszaj wszystko delikatnie po obwodzie aż składniki się połączą.

Przygotuj okrągłą formę do ciasta (20 cm) lub mniejszą kwadratową o wyższych krawędziach (z zewnątrz i od dołu owiń folią spożywczą) i przelej ciasto tak, aby zostało 1,5 cm od górnej krawędzi. Zużyj tylko tyle ciasta, aby nie przekroczyć wyznaczonego limitu.

Tak przygotowaną formę włóż do głębszego talerza zapełnionego wrzątkiem do wysokości ok. 3 cm. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie temperaturę w piekarniku zmniejsz do 140 stopni i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, a ciasto zostaw w środku na 30 minut bez otwierania drzwiczek.

Talerz z wodą wyjmij, a biszkopt niech pozostanie w środku przez kolejne 30 minut, ale już z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie wystaw ciasto z piekarnika, zostaw do całkowitego ostygnięcia i wyjmij z formy. Można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!