Mascarpone, jajka, mleko, masło… wychodzi niesamowicie puszysty biszkopt. Tak dobrego nie jadłaś.

Doskonały przepis na kremowy biszkopt, który jednocześnie jest puszysty i delikatny jak lody. Znany jest również pod nazwą „bawełniane ciasto”, a jeśli jeszcze go nie wypróbowałeś, zdecydowanie powinieneś to zmienić.

Potrzebujesz:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 mniejsza cytryna
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 140 g cukru
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 60 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ubij jajka i oddziel żółtka od białek w osobnych miseczkach. Z białek i cukru (70g) ubij pianę, nie musi być bardzo sztywna.

Rozpuść masło w ciepłym mleku i ostudź. Ubij serek mascarpone w większej misce i dodawaj kolejno żółtka.

Następnie ubij cukier (70g), roztopione masło z mlekiem, solą, sokiem z 1 cytryny i skórką z cytryny . Na koniec przesiej mąkę i skrobię do miski i wymieszaj.

Dodaj 1/3 piany z białek do mieszanki, wymieszaj za pomocą miksera. dodaj resztę białek, ale je już delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Ostrożnie wlej ciasto do okrągłej formy (20 cm) lub mniejszej kwadratowej formy o wyższych krawędziach.

Wstaw do piekarnika blachę, ale również małe naczynie ze wrząca wodą. Piecz przez 20 minut w 200 ° C, następnie zmniejsz temperaturę do 140 i piecz kolejne 30 minut.

Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na kolejne 30 minut (piekarnik ma być całkowicie zamknięty) , następnie wyciągnij miseczkę z wodą i pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 30 minut, tym razem z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij je z formy. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych owoców czy kremu. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!