Piekarz z Małopolski zdradził 100-letni przepis na pyszny domowy chleb: Zawsze wychodzi idealnie.

W czasach, kiedy wszystko przesiąknięte jest sztucznymi polepszaczami smaku i konserwantami zaczynamy szukać produktów jak najbardziej naturalnych.

Zakładamy własne ogródki na działkach oraz balkonach i sami zaczynamy z coraz większą świadomością przygotowywać potrawy.  Dlaczego nie spróbować samemu upiec chleba? Podzielę się z Tobą ponad 100-letnim przepisem na chleb.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej plus dodatkowo mąka do podsypywania
  • 250 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 21 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 450 ml przegotowanej letniej wody

Wykonanie:

Do kamiennej miski (może być zwykła szklana) przesiej mąkę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Uformuj z mąki kopczyk na środku, którego zrób ręką dołek.

Ugotowane i obrane ziemniaki ostudź, zetrzyj na tarce bądź przeciśnij przez praskę i umieść w dołku w misce z mąką. Drożdże rozgnieść ręką i dodać do ziemniaków. Następnie dodaj cukier, część wody (w zależności od tego jaka chłonna jest mąka – musi powstać dość zwarta masa), wymieszaj, w razie potrzeby dolej trochę wody.

Odstawić w ciepłe miejsce (nie gorące) na około 15 minut. Następnie dodaj ocet i olej. Delikatnie połącz w jednolitą masę. Dodaj kminek i wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Posyp mąką po wierzchu, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformuj z niego bochenek. Chlebek przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym mąką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

W piekarniku na dnie ustaw metalowy rondelek z gorącą wodą. Chleb piecz na funkcji grzanie góra-dół + termoobieg przez pierwsze 10 minut w temperaturze 225 stopni, następnie w temperaturze 190 stopni przez kolejne 50 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!