Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe. Najlepszy przepis dla początkujacych
23
Prezentujemy przepis na o wiele lepsze bułeczki niż te sprzedawane w sklepach.
Wystarczy tylko trochę pracy i 30 minut pieczenia, a można uzyskać naprawdę pyszne i chrupiące bułeczki. Najważniejszą zaletą tych bułeczek jest to, że można je przygotować bardzo szybko i nawet na drugi dzień są chrupiące i smaczne.
Składniki
200 mililitrów ciepłej wody
200 mililitrów ciepłego mleka
1 łyżka cukru
25 gramów masła
1 łyżka mąki do posypania
600 gramów mąki do ciasta
30 gramów masła do ciasta
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży
Jak przygotować bułeczki?
W pierwszej kolejności w misce mieszamy cukier, sól, drożdże, cukier oraz ciepłe mleko i wodę. Do takiej mieszanki stopniowo dodajemy mąkę i tworzymy ciasto.
Drugą, najlepiej większą miskę smarujemy masłem i wkładamy tam wcześniej przygotowane ciasto. Przykrywamy folią i czekamy aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu ciasta, kroimy je na małe kawałki, z których uformujemy małe bułeczki.
Układamy je na blasze, która zostanie wyłożona papierem, a same bułki przykrywamy folią.
Po wyrośnięciu każdą bułkę nacinamy i posypujemy mąką. W miejsce nacięcia wkładamy masło.
Tak przygotowane bułki pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.