Potrzebujesz tylko sera i szklanki jogurtu, aby zrobić bułeczki, które są smaczniejsze niż te w sklepie. Przepis.

Aby zrobić pyszne bułeczki, wystarczy dodać szklankę jogurtu i ser.

Te bułeczki świetnie nadają się na śniadanie. Te małe bułeczki są tak dobre, że już nigdy nie wrócisz do zwykłego pieczywa. Każdy pokocha ich delikatne, aromatyczne nadzienie.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu
  • 1 białko z jajka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g masła
  • 1 żółtko + 1 łyżka oleju do posmarowania wypieków
  • Serek kanapkowy (serek śmietankowy + zioła do nadzienia)
  • Do posypania można użyć ziaren sezamu.

Jak przygotować:

W misce wymieszaj jogurt z olejem, wodą, białkami, cukrem, solą i sokiem z cytryny. Użyj trzepaczki, aby wszystko połączyć. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wmieszaj miękkie masło, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto.

Przykryj je ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez 10 minut. W tym czasie wymieszaj mieszankę ziół z serkiem kanapkowym.

Ciasto podzielić na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę.

Rękami lub wałkiem każdą kulkę uformować w cienki arkusz.

Aby zrobić małe bułeczki, utwórz nacięcie w połowie jednej strony. Umieść nadzienie na drugiej stronie. Zwinąć ciasto w kierunku nacięcia.

Upiecz bułeczki, układając na blasze papier do pieczenia. Następnie posmaruj je żółtkiem i olejem, po czym posyp ziarnem sezamowym.

Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!