Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe. Najlepszy przepis dla początkujacych

Prezentujemy przepis na o wiele lepsze bułeczki niż te sprzedawane w sklepach.

Wystarczy tylko trochę pracy i 30 minut pieczenia, a można uzyskać naprawdę pyszne i chrupiące bułeczki. Najważniejszą zaletą tych bułeczek jest to, że można je przygotować bardzo szybko i nawet na drugi dzień są chrupiące i smaczne.

Składniki

  • 200 mililitrów ciepłej wody
  • 200 mililitrów ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 gramów masła
  • 1 łyżka mąki do posypania
  • 600 gramów mąki do ciasta
  • 30 gramów masła do ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży

Jak przygotować bułeczki?

W pierwszej kolejności w misce mieszamy cukier, sól, drożdże, cukier oraz ciepłe mleko i wodę. Do takiej mieszanki stopniowo dodajemy mąkę i tworzymy ciasto.

Drugą, najlepiej większą miskę smarujemy masłem i wkładamy tam wcześniej przygotowane ciasto. Przykrywamy folią i czekamy aż wyrośnie.

Po wyrośnięciu ciasta, kroimy je na małe kawałki, z których uformujemy małe bułeczki.

Układamy je na blasze, która zostanie wyłożona papierem, a same bułki przykrywamy folią.

Po wyrośnięciu każdą bułkę nacinamy i posypujemy mąką. W miejsce nacięcia wkładamy masło.

Tak przygotowane bułki pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Bułeczki powinny smakować każdemu.

error: Treść zabezpieczona !!