Oto naturalny lek na kaszel, dzięki któremu usuniemy śluz zalegający w naszym drogach oddechowych i złagodzimy w nich podrażnienie.
Pora jesienna i zimowa to z pewnością sezon szczególny, w którym wiele osób zmaga się z przeziębieniami.
Babcie to prekursorki w domowych sposobach radzenia sobie z chorobami. Jednym z tych sposobów jest szklanka mleka z cebulką (zwłaszcza w początkach przeziębienia) – jest on, o wiele skuteczniejszy, niż leki z apteki. Syrop usuwa śluz oraz łagodzi podrażnienia gardła. Jeśli w porę zareagujemy to choroba nie ma szans rozwinąć się i dokuczać.
Zalety domowego leku na kaszel
Cebula jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych. Zawarte w niej substancje działają przeciw rozwojom wirusów w naszym układzie odpornościowym. Z kolei mleko słynie z właściwości łagodzących. Podczas bólu gardła usuwa charakterystyczny świąd, łagodzi ból, koi błony śluzowe.
Mleko daje wyraźne efekty zwłaszcza podczas suchego kaszlu. Przygotowany napar z cebuli oraz mleka rozluźnia oskrzela i łagodzi zapalenie, ostry ból. Do tych dwóch składników można dodać miód, masło, które to wzbogacają napój w witaminy i minerały. Przygotowanie syropu jest zależne od tego, jakie dolegliwości nam towarzyszą. Warto wspomnieć, że najlepsze efekty uzyskamy stosując zaraz na początku przeziębienia.
Cebulowe mleko na suchy kaszel – składniki:
- 1 cebula;
- 1 litr mleka;
- 2 łyżki mleka;
- 2 łyżki masła;
- szczypta sody
Przygotowanie leku:
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Warzywo gotuj we wrzącym mleku wraz z masłem i szczyptą sody przez 5 minut. Jak mleko trochę ostygnie to dodaj miód. Napar pij przez czas przeziębienia małymi porcjami. Syrop przechowuj w ciepłym miejscu.
Mleko z cebulą na ciężkie napady kaszlu
Składniki:
- 1 duża cebula;
- 250 ml mleka;
- szczypta szałwii
Sporządzenie leku:
Do mleka dodaj szałwię. Cebulę gotuj w naparze szałwiowym. Gdy cebula będzie miękka to całą zawartość zmiel w blenderze. Lek zaleca się pić w ciągu dnia małymi łykami, ale jeśli kaszel jest wyjątkowo męczący w nocy to wypij połowę porcji.
Syrop na przeziębienie
Proporcje:
- 10 małych cebulek;
- 1 litr mleka;
- 1 główka czosnku;
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Przygotowaną cebulę oraz czosnek dodaj do mleka i gotuj do miękkości. Odcedź warzywa od mleka. Dodaj miód do naparu, jak ten przestygnie.