Dla wielu kojarzy się ona z nieprzyjemnymi wspomnieniami: sprawia, że oddech staje się wodnisty i pozostawia nieprzyjemny zapach. Cebula, choć nie jest uwielbiana, jest bombą odżywczą. Zawiera mnóstwo witamin A, C i E, a także antyoksydanty i flawonoidy.
Przygotowanie soku z cebuli jest bardzo proste. Sokowirówka pozwala nam na uzyskanie większej ilości soku, który przy odpowiednim przechowywaniu może być przechowywany przez dłuższy czas.
Do zrobienia soku będziesz potrzebował od 2 do 3 średniej wielkości cebul. Aby cebula była łatwa do posiekania, przygotuj sokowirówkę i duży pojemnik. Opłucz i osusz obraną cebulę. Warzywa można pokroić na ćwiartki. Aby uzyskać maksymalną ilość soku, umieść posiekaną cebulę w sokowirówce małymi partiami.
Zamiast sokowirówki można użyć blendera lub sokowirówki. Umieść sok w szczelnym pojemniku, najlepiej szklanym. Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, dobrze umyj sokowirówkę.