Nigdy nie zdecydowałeś się na samodzielne upieczenie chleba, bo wydawało Ci się to zbyt trudne, to ten przepis będzie dla Ciebie wprost idealny.

Wydaje ci się, że, aby upiec chleb potrzeba dużego doświadczenia i umiejętności kulinarnych? Nic bardziej mylnego! Mamy dziś dla ciebie banalny przepis na domowy chleb, który wychodzi doskonały.

Chleb upieczony według naszego przepisu jest wilgotny i delikatny w środku, a skórka cienka i chrupiącą. To świetna propozycja na rodzinne śniadanie, która zachwyci twoich bliskich smakiem.

Składniki

  • 530 g mąki pszennej
  • 420 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 40 stopni). Do głębszego naczynia przesiej mąkę i wymieszaj ją z łyżeczką soli. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, jeszcze raz starannie wymieszaj i zagnieć ciasto.

Miskę z gotowym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw na około 2 godziny. Nie wkładaj jej do lodówki, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Po upływie 2 godzin sprawdź, czy ciasto zwiększyło swoją objętość mniej więcej dwukrotnie.

Na jej wierzchniej części powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Po sprawdzeniu przykryj ciasto ponownie folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij ciasto i umieść je na blacie posypanym mąką. Aby nie kleiło się do rąk, również dłonie obsyp mąką. Uformuj kulkę z ciasta, zawijając jego krawędzie w dół i do środka.

Przygotowany do pieczenia chleb połóż na papierze do pieczenia i odstaw na mniej więcej godzinę, bez przykrywania. Rozgrzej piekarnik do 235 stopni. Na wierzchu chleba zrób trzy nacięcia. Papier z chlebem przełóż na blachę i umieść na środkowym poziomie w piekarniku.

Pod spód do piekarnika włóż jeszcze naczynie z wodą. Chleb będzie gotowy po około 40 minutach pieczenia. Wyjmij go z piekarnika i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!