Chleb upieczony według naszego przepisu jest wilgotny i delikatny w środku, a skórka cienka i chrupiącą. To świetna propozycja na rodzinne śniadanie, która zachwyci twoich bliskich smakiem.
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 40 stopni). Do głębszego naczynia przesiej mąkę i wymieszaj ją z łyżeczką soli. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, jeszcze raz starannie wymieszaj i zagnieć ciasto.
Miskę z gotowym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw na około 2 godziny. Nie wkładaj jej do lodówki, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Po upływie 2 godzin sprawdź, czy ciasto zwiększyło swoją objętość mniej więcej dwukrotnie.
Na jej wierzchniej części powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Po sprawdzeniu przykryj ciasto ponownie folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij ciasto i umieść je na blacie posypanym mąką. Aby nie kleiło się do rąk, również dłonie obsyp mąką. Uformuj kulkę z ciasta, zawijając jego krawędzie w dół i do środka.
Przygotowany do pieczenia chleb połóż na papierze do pieczenia i odstaw na mniej więcej godzinę, bez przykrywania. Rozgrzej piekarnik do 235 stopni. Na wierzchu chleba zrób trzy nacięcia. Papier z chlebem przełóż na blachę i umieść na środkowym poziomie w piekarniku.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.