Łatwy przepis na chleb domowej roboty – już nie kupuje w sklepie. Z tego przepisu wychodzi najlepiej

Pieczenie własnego chleba daje nam gwarancję, że ten jest zdrowy i wyrobiony z najlepszych składników. Dzisiaj chciałabym wam pokazać przepis, który znalazłam jakiś czas temu w notatniku z przepisami mojej mamy.

Gwarantuję wam, że to najlepszy chlebek własnej roboty, jaki jedliście. Koniecznie musicie upiec go w swojej kuchni.

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • pół litra przegotowanej wody o temperaturze 40 stopni
  • 50 gram drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa cukru białego
  • 2 łyżeczki soli kuchennej
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego (najlepszy będzie słonecznikowy)
  • 7 szklanek ulubionej mąki

Sposób przyrządzania:

Do miski z mąką dodaj drożdże, przegotowaną wodę, jajko, łyżkę cukru oraz dwie łyżeczki soli kuchennej. Wszystko dokładnie wymieszaj oraz zacznij wyrabiać ciasto. Ważne jest, by masa nie kleiła się nam do rąk, więc postaraj się samodzielnie dostosować ilość mąki.

Aluminiową blaszkę wysmaruj olejem roślinnym i włóż do niej ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na jakieś 20 minut. Następnie włóż je do lodówki na czas ok. 1 godziny.

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upływie mniej więcej godziny wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kilka minut. Potem możesz cieszyć się smakiem pysznego i zdrowego chleba.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!