Wyśmienity chleb z patelni w kilka minut: Tak pyszny, że robię go trzy razy w tygodniu.

Wyśmienity chleb z patelni! Pyszny, łatwy w wykonaniu i szybki. Przygotujesz go zaledwie w kilka chwil.

Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki o wadze około 400g.

Potrzebne składniki:

  • 500g zwykłej mąki pszennej
  • 330ml wody
  • 10g soli
  • 15g świeżych drożdży bądź 5g suszonych
  • olej (do posmarowania patelni)

Sposób przygotowania:

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, drożdże, sól oraz wodę. Dokładnie wymieszaj składniki. Ugniataj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Powstałe ciasto rozdziel na dwie jednakowej wielkości części. Odstaw ciasto na około 30 minut.

Jest to optymalny czas, aby ciasto zakwasiło się i nieco urosło.

Przygotuj większych rozmiarów patelnię i posmaruj ją delikatnie olejem. Wyłóż jedną porcję ciasta na patelnię i piecz pod przykryciem na średniej mocy.

Jedna strona potrzebuje około 12-15 minut, aby uzyskać odpowiedni poziom wypieczenia.

Po upływie wskazanego czasu obróć chlebek. Możesz ułatwić sobie to zadanie przy pomocy talerza.

Pamiętaj, że surową stronę chlebka należy posmarować delikatną warstwą oleju.

Po upieczeniu z obydwu stron chlebek jest gotowy do jedzenia.

Jest aromatyczny i chrupiący. Najlepiej smakuje podawany zaraz po przygotowaniu, na ciepło.

error: Treść zabezpieczona !!