Z tego przepisu powstaje pyszny domowy chleb, który można zrobić bez piekarnika.

Bardzo łatwo jest zrobić chleb z patelni.

Każdy się zgodzi, że domowy chleb jest lepszy od tego kupionego w supermarkecie. Nie każdy może sobie na niego pozwolić. Wszyscy wiemy, że nie każdy może sobie pozwolić na piekarnik. Na szczęście ten przepis pozwoli na gotowanie bez piekarnika. Potrzebujesz tylko patelni

Ten prosty przepis można wykonać przy użyciu tylko patelni.

  • 500g mąki pszennej
  • 5 g drożdży suszonych lub 15 g drożdży świeżych
  • Sól 10g
  • 330 ml wody
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wymieszaj pokruszone drożdże z ciepłą wodą, aż do ich rozpuszczenia. Jeśli używasz drożdży suszonych, to po prostu dodaj je do miski razem z innymi suchymi składnikami.

W misce połącz mąkę, sól i drożdże. Połącz dokładnie.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Uformuj ciasto w dwie kulki i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.

Nasmaruj patelnię olejem. Gdy ciasto urośnie do góry, przenieś je na patelnię. Przykryj patelnię i smaż przez 12-15 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie posmaruj chleb olejem i odwróć go.

Smażyć tak samo jak wcześniej.

Udało się! Można w to uwierzyć!

Ciesz się dwoma pysznymi, domowymi chlebami, które zaspokoją Twoje potrzeby smakosza.

error: Treść zabezpieczona !!