Chrupiące pączki na kefirze od dawna królują w moim domu. O wiele smaczniejsze niż tradycyjne

Proponuję dziś przygotowanie na deser chrupiących, puszystych pączków z nadzieniem malinowym. Używaj świeżych owoców w sezonie; a mrożonych zimą.

Składniki:

  • 500 – 600 g mąki pszennej,
  • 2 sztuki jajka,
  • 500 ml kefiru,
  • 100 g malin,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • szczypta soli.

Jajko, cukier waniliowy, cukier zwykły i sól mieszamy w jednej misce. Dodajemy do tego olej razem z kefirem i całość ponownie mieszamy.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Całość dodajemy do miski, gdzie było m.in. jajo. Ze wszystkich składników zagniatamy miasto, które nie może się kleić do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na roladkę, które kroimy na kawałki, które spłaszczamy pojedynczo.

Na środku każdego kawałka umieszczamy malinę. Następnie łączymy krawędzie każdego kawałka i wykonujemy z niego kulkę na kształt pączka. Do rondla wlewamy wymaganą ilość oleju, którą podgrzewamy. Pączki zanurzamy w gorącym oleju i smażymy je do momentu aż się zarumienią.

Po wystudzeniu pączki warto posypać cukrem pudrem, dzięki czemu ich smak będzie jeszcze lepszy. Wspaniała i szybka przekąska, jeżeli chodzi o stworzeniu czegoś słodkiego na deser po obiedzie dla domowników.

error: Treść zabezpieczona !!