Lepiej zapisz ten przepis: Chrusty z wodą mineralną są pachnące, kruche i nieziemsko pyszne.
Chrusty, przygotowywane na bazie wody mineralnej, są świetnie znane pod wieloma nazwami w przeróżnych gospodarstwach domowych. Sposób na ich przygotowanie jest bardzo łatwy, zaś same chrusty są pachnące i nieziemsko pyszne.
Będziesz potrzebował:
- trzech szklanek mąki
- kubka wody mineralnej
- łyżeczki cukru
- trzech łyżeczek wódki
- szczypty soli
- łyżki stołowej kwaśnej śmietany (opcja fakultatywna, ale warto z niej skorzystać)
Jak przyrządzić?
Opisaną wyżej ilość mąki wrzuć do miski, pamiętając aby po środku zostawić wgłębienie. Następnie wspomnianego wgłębienia dodaj śmietany, wody mineralnej, soli i cukru, po czym porządnie to wymieszaj. Kolejny krok to ugniecenie składników na przysypanym mąką blacie.
Tak powstałe ciasto nakryj i zostaw na około 10 do 15 minut. Po odczekaniu, ponownie zagnieć ciasto. Gdy już to zrobisz, zabierz się za jego rozwałkowywanie (na mniej więcej 1 mm). Można to sobie uprościć poprzez podzielenie uprzednio ciasta na pięć mniejszych elementów. Tak utworzone kółko zwiń w rulon.
Później weź ostry nóż, którym pokrój „rolkę” pod kątem 45 stopni na elementy o szerokości około 2 cm. Warto jednocześnie docisnąć mocniej krawędź, tak aby uniemożliwić ciastu odwijanie się przy późniejszym smażeniu. Następnie, w garnku lub na głębszej patelni, rozgrzej około pół litra oleju roślinnego.
Chrusty należy smażyć po obu stronach dopóki nie osiągną złocistego koloru. W trakcie smażenia powinniśmy zaobserwować, że chrusty się „otworzą”, tak aby ułożyć się warstwowo. Koniecznie w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu (oleju) połóż je już po usmażeniu na ręczniku papierowym.
Gotowe! Możesz je jeść, najlepiej zanurzając przy spożyciu w syropie. Inną opcją jest posypanie ich cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami.
Chcesz przygotować syrop?
Będziesz potrzebował następujących składników:
- szklanki cukru
- 2/3 szklanki wody
- łyżeczki miodu