Przepis na przepyszne ciasteczka z dżemem. Lepiej zapisz przepis, bo tak dobrych nie kupisz w sklepie.

Wyobraź sobie, jak po dniu pracy siadasz w fotelu, bierzesz ze sobą filiżankę aromatycznej herbaty i talerz ze świeżymi, domowymi ciasteczkami.

Dzięki temu wspaniałemu przepisowi na szybkie ciasteczka z dżemem Twoje marzenia mogą stać się bardzo szybko realne!

Składniki

  • Masło – 120 g
  • Kwaśna śmietana – 125 g
  • Dżem (wybierz swój ulubiony) – 100 g
  • Cukier – 1 łyżka ( jeśli lubisz słodkie wypieki możesz dodać więcej)
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Cukier waniliowy – 10 g
  • Starta skórka z pomarańczy – do smaku
  • Cukier puder – do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj miękkie masło z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy i śmietaną. Dodaj przesianą mąkę. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części i owiń każdą folią spożywczą. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Rozwałkuj część ciasta w prostokąt. Pokrój je w paski o szerokości około 6-8 centymetrów. Umieść nadzienie na brzegu każdego prostokąta, zwiń w rulony i pokrój tworząc małe kostki. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.

Połóż produkty na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem do smaku.

Domowy deser jest bardzo smaczny, ale uważaj, znika ze stołu błyskawicznie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!