Ich zaletą jest to, że zależnie od preferencji, można podawać je z różnymi składnikami, takimi jak rodzynki, wiórki kokosowe, wiórki orzechowe, kawałki mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Sam proces wyrabiania ciasteczek jest bardzo prosty, więc można go wykorzystać jako zabawę z dziećmi lub wspólnie spędzony czas z przyjaciółmi.
W zależności od okoliczności, ciasteczka można wyrobić za pomocą foremek w różnych kształtach: serca na walentynki, gwiazdki i choinki na święta, lub po prostu wyłożyć okrągłe porcje za pomocą łyżki.
Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło oraz twaróg po czym dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy, wszystko razem mieszając.
Na koniec, po uzyskaniu jednolitej masy, dorzucamy rodzynki lub inne, wybrane przez nas dodatki i jeszcze raz mieszamy do równomiernego ich rozłożenia w masie. Ciasteczka wykładamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180*C.