Każdy mnie pyta o ten przepis – Ekspresowe ciasteczka w 15 min – Goście zachwyceni smakiem.

Przepyszne ciasteczka twarogowe są ulubieńcem wśród kulinarnych miłośników.

Ich zaletą jest to, że zależnie od preferencji, można podawać je z różnymi składnikami, takimi jak rodzynki, wiórki kokosowe, wiórki orzechowe, kawałki mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Sam proces wyrabiania ciasteczek jest bardzo prosty, więc można go wykorzystać jako zabawę z dziećmi lub wspólnie spędzony czas z przyjaciółmi.

W zależności od okoliczności, ciasteczka można wyrobić za pomocą foremek w różnych kształtach: serca na walentynki, gwiazdki i choinki na święta, lub po prostu wyłożyć okrągłe porcje za pomocą łyżki.

Składniki na ciasteczka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 2 jajka
  • 400 g twarogu
  • 20 g masła
  • ok. 40 g rodzynek lub wybranego przez siebie dodatku

Przygotowanie ciasteczek:

Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło oraz twaróg po czym dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy, wszystko razem mieszając.

Na koniec, po uzyskaniu jednolitej masy, dorzucamy rodzynki lub inne, wybrane przez nas dodatki i jeszcze raz mieszamy do równomiernego ich rozłożenia w masie. Ciasteczka wykładamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180*C.

Przestygnięte ciastka warto dla smaku posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!