Ciastka „Minutka” – smaczne i szybkie w przygotowaniu. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Ciasteczka „minutka” z dżemem w środku poza tym, że są smaczne to jeszcze bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach.

Stanowią idealny dodatek do kawy czy też herbaty. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu jak wskazuje na to ich nazwa i przede wszystkim bardzo ładnie prezentują się na stole.

Należy przygotować

  • 350 gr mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru lub mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasto,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • dżem do nadzienia

Mąkę należy przesiać do osobnej miski, a schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z masłem utrzeć je w tzw. „okruchy” dłońmi.

Jajko wbić do osobnego naczynia, a następnie dodać do niego śmietanę i cukier. Wymieszać jajko z pozostałymi składnikami używając do tego trzepaczki, tak aby powstała biała piana.

Do tej mieszanki dodać kolejno sól oraz sodę. Płynną mieszankę wlać powoli do mąki i wszystko wymieszać energicznie za pomocą łyżki. Przygotowane ciasto wyłożyć na stół podsypany mąką i zagnieć rękami.

Wyrobione ciasto trzeba podzielić na 2 części, a następnie rozwałkować je na cienkie prostokąty o grubości ok 4 mm. Następnie należy przeciąć je na jeszcze mniejsze kwadraty, ok 5 x 5 cm. Dżem umieścić na środku każdego kwadratu. Przeciwległe końce kwadratu złączyć razem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i umieścić na niej ciastka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku ok 10 – 15 min w 180 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!