Miodowe ciasteczka to gratka dla każdego łasucha – Ucieszą nie tylko podniebienie, ale również oko – Przepis.

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki, oprócz mąki, umieszczamy w niewielkim garnku i gotujemy na małym gazie stale mieszając, aby cukier się nie przypalił. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, wlewamy je do wcześniej przygotowanej mąki.

Ciasto wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu wałkujemy na grubość około 2-3mm. Kolejno wycinamy kółka o średnicy około 3 cm. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Pieczemy około 7 minut.

Nadzienie. W mleku dokładnie mieszamy grubą mąkę z cukrem wanilinowym i podgrzewamy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno ubijamy masło z cukrem i następnie dodajemy do niego wystudzoną masę. Wszystko razem ubijamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na koła. Kolejno zanurzamy je w polewie przygotowanej z czekolady i tłuszczu.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!