Przepisy kulinarne Ciasto bananowe z kremem waniliowym: zapisz ten przepis – największy bananowy przysmak, jaki kiedykolwiek jadłeś Last updated mar 29, 2021 25 Znakomity deser bananowy z delikatnym kremem i polewą czekoladową. Szybkie i proste ciasto doskonałe na każdą okazję! Potrzebujesz: 4 jajka 2 białka jaj 125 g cukru 3 łyżki oleju 1,5 szklanki przesianej pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + sok z cytryny Krem: 2 banany 2 żółtka 1 łyżeczka wanilii 50 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki masła 4 trójkąty śmietankowego serka topionego (można zastąpić kwaśną śmietaną lub masłem) 200 ml śmietany 36% Dodatkowo: około 100 ml mleka 200 ml śmietany 30% 1 tabliczka mlecznej czekolady banany Przygotowanie: Jajka wymieszaj z białkami, cukrem i wanilią. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec sodę skropioną sokiem z cytryny. Ciasto wylej do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni, ustawiając pieczenie tylko od dołu. Przygotuj krem, rozgnieć 2 banany, dodaj żółtka, cukier, wanilię, skrobię i mąkę. Zagotuj śmietanę. Dodaj 2 łyżki masła, rozpuść serek i zdejmij z ognia. Ciasto nakłuj w paru miejscach widelcem i polej mlekiem. Następnie posmaruj ciasto przygotowanym kremem. Ułóż w nim banany pokrojone w koła. Podgrzej śmietanę i rozpuść w niej pokruszoną czekoladę. Polej nią powierzchnię deseru. Życzę smacznego!