Ciasto bananowe z kremem waniliowym: zapisz ten przepis – największy bananowy przysmak, jaki kiedykolwiek jadłeś
Znakomity deser bananowy z delikatnym kremem i polewą czekoladową. Szybkie i proste ciasto doskonałe na każdą okazję!
Potrzebujesz:
- 4 jajka
- 2 białka jaj
- 125 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki przesianej pszennej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + sok z cytryny
Krem:
- 2 banany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka wanilii
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- 4 trójkąty śmietankowego serka topionego (można zastąpić kwaśną śmietaną lub masłem)
- 200 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
- około 100 ml mleka
- 200 ml śmietany 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- banany
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z białkami, cukrem i wanilią.
Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec sodę skropioną sokiem z cytryny.
Ciasto wylej do formy.
Piecz w temperaturze 180 stopni, ustawiając pieczenie tylko od dołu. Przygotuj krem, rozgnieć 2 banany, dodaj żółtka, cukier, wanilię, skrobię i mąkę.
Zagotuj śmietanę. Dodaj 2 łyżki masła, rozpuść serek i zdejmij z ognia.
Ciasto nakłuj w paru miejscach widelcem i polej mlekiem.
Następnie posmaruj ciasto przygotowanym kremem. Ułóż w nim banany pokrojone w koła.
Podgrzej śmietanę i rozpuść w niej pokruszoną czekoladę. Polej nią powierzchnię deseru.