2 jabłka, 3 jajka, mleko, mąka… to pysznie ciasto budyniowe z jabłkami zachwyci każdego gościa. Koniecznie zapisz przepis

To pyszne ciasto zachwyci każdego gościa.

Można przyrządzić je na każdą okazję – przy okazji świąt lub po prostu do kawy. Jest to kremowy deser z pysznymi jabłkami.

Potrzebne składniki na krem:

  • 250ml mleka,
  • 50g białego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 15g skrobi kukurydzianej.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 100ml mleka (temperatura pokojowa),
  • 100g białego cukru,
  • 2 jajka,
  • 200g przesianej mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 2 niewielkie jabłka.

Należy również przygotować formę o wymiarach 18x24cm.

Sposób przyrządzenia ciasta:

Zacznij od przygotowania kremu. Dodaj do siebie wszystkie składniki potrzebne na krem i ugotuj całość na gęsty budyń.

Nakryj folię na schłodzoną masę budyniową i odłóż na bok.

Następnie zacznij przyrządzać ciasto.

Jajka ubij z cukrem białym i wanilinowym. Do jajek z cukrem dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na plastry. Wymieszaj jabłka z ciastem. Ciasto przelej do foremki, a na wierzchu utwórz kratkę z masy budyniowej.

Pieczenie:

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej pół godziny.

error: Treść zabezpieczona !!