Oto doskonały przepis na wyjątkowo puszyste ciasto z cukinii które doskonale sprawdzi się latem a także i inną porą roku.
13 187
Sos gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty na małym ogniu. Cukinię dokładnie myjemy, a następnie dokładnie trzemy na tarce o małych oczkach. Całość odstawiamy na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody z warzywa. W międzyczasie rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200 stopni.
Do naszego sosu dodajemy 4 żółtka i 60 g startego sera. Na koniec dodajemy również startą wcześniej cukinię. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i małymi porcjami dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Puszystą masę wkładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia.
Całość posypujemy startym serem i przykrywamy plastrami masła. Pieczemy całość przez około 30 minut w 200 stopniach. Smacznego