Przepis na pyszne ciasto czosnkowe. Zaskoczę Cie tym przepisem. Znika ze stołu w kilka chwil

Ciasto czosnkowe przygotowuje się w piekarniku. To klasyczne połączenie sera wraz z ziołami, czosnkiem i niezwykle delikatnym ciastem.

Stanowi ono idealną propozycję na obiad, a nawet sycącą kolację bądź dodatek do ulubionej zupy. Warto wypróbować ten przepis u siebie.

Składniki:

  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 11 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 pęczek kopru,
  • 200 g sera,
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko wlać do miski i dodać do niego drożdże wraz z kryształem, a następnie naczynie zakryć folią spożywczą i pozostawić na 10 minut.

Po upływie zalecanego czasu, wymieszać dokładnie składniki i stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną. Odrobinę z niej odłożyć do posypania stolnicy.

Przygotowane właśnie ciasto ugnieść w misce rękoma. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, ponownie zakryć je folią spożywczą i tym razem odstawić je na 1 godzinę.

W tym czasie zmielić koperek w blenderze, a potem dodać do niego masło i oba składniki dokładnie wymieszać do połączenia się.

Kiedy minie już godzina, rozwałkować ciasto na cieńszą warstwę i posmarować je nadzieniem po całej powierzchni. Później zwinąć ciasto w rolkę i przeciąć je wzdłuż na 2 części, a następnie zapleść z niego tzw. “warkocz”.

Bardzo ważne jest, aby dobrze zlepić końce.

Następnie przełożyć je do formy, w której będzie pieczone, a wierzch posypać startym serem.

Odstawić przykrytą formę ręcznikiem na pół godziny. Potem piec ok. 35 min w 180 stopniach.

error: Treść zabezpieczona !!