Ekspresowe domowe ciasto drożdżowe z lodówki. Od teraz gdy chcę upiec bułeczki, tylko z niego korzystam
54
Desery oparte na cieście drożdżowym są jednymi z najlepszych w smaku. Wszelkiego rodzaju słodkości, które robimy z tego ciasta sprawiają, że mielibyśmy ochotę piec je codziennie.
Niestety dobre ciasto drożdżowe wymaga trochę wysiłku i doskonałych proporcji, które zdecydują o jego wyrośnięciu. Ale czy aby na pewno? Jeżeli jesteś miłośnikiem takiego ciasto to mam dla ciebie dzisiaj przepis, który na zawsze ułatwi przygotowywanie ulubionych deserów!
Ciasto drożdżowe według tej receptury wyrasta znacznie szybciej i to do tego w lodówce! Nie wiesz, czy to możliwe? Spróbuj i przekonaj się sama!
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
350 ml mleka
2 jaja kurze
50 g drożdży
700 g mąki pszennej
100 g margaryny
2 łyżki stołowe cukru
szczyptę soli
Sposób wykonania:
Mleko podgrzej na wolnym ogniu, a następnie wrzuć do niego drożdże i margarynę. Wszystko powinno się dokładnie rozpuścić. Powstałą masę zdejmuj z ognia i przełóż do miski.
Do mieszaniny wbij jajka, dodaj trochę cukru i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj mąkę. Powinnaś uzyskać gładkie ciasto bez gródek.
Z powstałej masy zagnieć ciasto, a następnie włóż je do plastikowego woreczka z hermetycznym zapięciem. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na jakieś 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno być wyrośnięte i pyszne w smaku. Możesz z niego upiec każdy produkt, który można wykonać z typowego ciasta drożdżowego.
Takie ciasto możesz trzymać 7 dni w lodówce, więc gdy zjawią się niespodziewani goście, to zawsze możesz po nie sięgnąć i je wykorzystać!