Ciasto Fantazja – To jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz. Rozpływa się w ustach.

Każdy kto kocha słodkie desery z pewnością zakocha się w tym delikatnym kefirowym cieście. Ciasto fantazja jest nie tylko proste w wykonaniu, ale również wygląda bardzo apetycznie, a swym smakiem zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 2 jajka
  • 280 g kefiru
  • 30 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g oleju roślinnego

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 150 g masła
  • 10 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wymieszaj kefir z sodą i  odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wbij jajka, dodaj olej roślinny i cukier, a następnie wymieszaj razem wszystkie składniki.Dodaj do masy przesianą mąkę i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Weź naczynie do pieczenia i wyłóż je pergaminem, a następnie przelej do niego ciasto. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. 

Wymieszaj w garnku zwykły i waniliowy cukier z mąką i jajkami. Wymieszaj wszystko trzepaczką i dodaj połowę mleka. Całość podgrzej na małym ogniu i dodaj drugą połowę mleka. Gotuj do momentu, aż mieszanka zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Pokrój masło na kawałki i dodaj do garnka. Wymieszaj wszystko tak, aby uzyskać gładką masę. Odstaw do ostygnięcia. Odkrój cienko nierówną górę z upieczonego i ostygniętego ciasta. Następnie przekrój ciasto na dwie części.

Weź jedną część ciasta i posmaruj przygotowanym kremem. Drugą część ciasta połóż na górze. Górę oraz boki ciasta również posmaruj kremem. Odciętą wcześniej część ciasta zmiel za pomocą blendera. Powstałymi okruchami posyp całość.

Gotowy deser włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!