Kiedy sąsiadka dała mi przepis na cebulowe ciasto z jajkiem, często gości na moim stole. Moment i gotowa.

Dziś podzielę się z Wami niesamowitym przepisem na najszybsze ciasto jajeczne z cebulą. Przygotowałam je w weekend i zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Moi krewni zjedli je również z wielkim apetytem. Nawet syn, który wcale nie lubi cebuli poprosił o dokładkę.

Ciasto jajeczne jest bardzo smaczne, z miękkim nadzieniem i chrupiącymi bokami. A jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki

Do ciasta

  • mąka pszenna – 200 gramów;
  • masło – 100 gramów;
  • żółtko 1 jajka;
  • soda – 0,25 łyżeczki;
  • sól – 5 gramów;
  • zimna woda – 30 mililitrów.

Do nadzienia

  • gotowane jaja kurze – 2 sztuk;
  • szczypiorek – duży pęczek;
  • serek topiony – 2 sztuki.

Pozostałe składniki

  • 4 jajka;
  • mleko krowie (ewentualnie śmietana) – 2 łyżki stołowe;
  • sól, papryka – według własnych upodobań.

Przygotowanie

Aby przygotować domowe ciasto cebulowe, przede wszystkim musisz przygotować ciasto. Do miski z przesianą mąką dodaj sól, sodę, dobrze wymieszaj składniki łyżką. Pokrój schłodzone masło na małe kostki i dodaj je do miski z mąką. Wszystko dobrze utrzyj rękami w tzw. „okruchy”.

Następnie dodaj 1 żółtko, schłodzoną wodę (są to około 2 łyżki stołowe) i szybko zagnieć kruche ciasto rękami. Ciasto uformuj w kulkę, włóż do plastikowej torby i na pół godziny schłódź w lodówce. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Duży pęczek szczypiorku umyj, wysusz i drobno posiekaj nożem.

Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w małą kostkę. Połącz posiekane jajka ze szczypiorkiem i wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki, usuń folię spożywczą i rozwałkuj na cienką warstwę.

Ułóż ciasto w formie o średnicy 26 centymetrów, tak aby ciasto pokrywało również boki formy. W kilku miejscach przebij ciasto widelcem. Schłodzone serki zetrzyj na tarce i równomiernie rozprowadź po całej formie. Ułóż jajka ze szczypiorkiem na wierzchu.

Następnie włóż jajka do małej miski, dodaj soli do smaku, papryki (dodaję pół łyżeczki), mleka i dobrze wymieszaj trzepaczką. Tą mieszanką zalej ciasto cebulowe.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz ciasto przez 30 minut  Schłodź gotowe ciasto, wyjmij je z formy i podawaj.

Domowe ciasto cebulowe jest bardzo smaczne i sycące. Może być spożywane jako niezależne danie lub może być podawane np. jako dodatek do zupy zamiast chleba. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!