Szybkie ciasto kawowe na zimno. Moi goście oszaleli na jego punkcie

Doskonały deser z orzechami, ekspandowanymi ziarnami orkiszu i amarantusa. Mocno wyczuwalna nuta kawy i pyszny krem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce. Przepis prosto z bloga „Kulinarna Maniusia”.

Składniki

  • 750 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 3 łyżki cukru brzozowego – ksylitolu
  • 70 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu + 20 g do posypania na wierzch
  • garść płatków migdałów do posypania na wierzchu ciasta
  • 160 g herbatników
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy

Przepis

Tortownicę smarujemy masłem (średnica 26 cm). Wykładamy na spód część herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę i wszystko razem miksujemy, tak długo, aż masa zgęstnieje. 

Następnie dodajemy pokrojone orzechy nerkowca, amarantus i orkisz, mieszamy.  Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników i wykładamy pozostałą część masy.

Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu orkiszem i płatkami migdałów.

Ciasto schładzamy przez noc w lodówce. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!