Szybkie ciasto kawowe na zimno. Moi goście oszaleli na jego punkcie
98
Doskonały deser z orzechami, ekspandowanymi ziarnami orkiszu i amarantusa. Mocno wyczuwalna nuta kawy i pyszny krem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce. Przepis prosto z bloga „Kulinarna Maniusia”.
Składniki
750 ml śmietany 30 proc.
500 g serka mascarpone
5 łyżeczek kawy zbożowej
3 łyżki cukru brzozowego – ksylitolu
70 g posiekanych orzechów nerkowca
40 g amarantusa ekspandowanego
70 g ekspandowanego ziarna orkiszu + 20 g do posypania na wierzch
garść płatków migdałów do posypania na wierzchu ciasta
160 g herbatników
1 łyżeczka masła do posmarowania formy
Przepis
Tortownicę smarujemy masłem (średnica 26 cm). Wykładamy na spód część herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę i wszystko razem miksujemy, tak długo, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodajemy pokrojone orzechy nerkowca, amarantus i orkisz, mieszamy. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników i wykładamy pozostałą część masy.
Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu orkiszem i płatkami migdałów.