Przygotuj najlepszy deser makowy, jaki kiedykolwiek jadłaś. Jeśli chcesz umilić sobie śniadanie lub podarować bliskim coś dobrego do kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Wymieszaj mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem granulowanym. Otrzymaną mieszaninę podzielić na dwie części. Uwaga: Przed użyciem grę należy pozostawić do zmięknięcia i zetrzeć na grubej tarce – będzie łatwiej się z nią pracować.
Przygotuj blachę do pieczenia, natłuść ją i równomiernie rozłóż na niej pierwszą warstwę bułki tartej. Następnie wymieszaj składniki nadzienia i równomiernie rozprowadź masę na pierwszej warstwie bułki tartej, która już znajduje się na blasze. Wskazówka: Nie musisz wycierać blachy do pieczenia, jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.
Następnie przykryj masę makową drugą warstwą bułki tartej i piecz mak w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut. Uwaga: Nie gotuj zmielonego maku, którego używasz.