Ciasto makowe z chrupiącą kruszonką – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Ciasto makowe z kruszonką – proces przygotowania

Przygotuj najlepszy deser makowy, jaki kiedykolwiek jadłaś. Jeśli chcesz umilić sobie śniadanie lub podarować bliskim coś dobrego do kawy, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kruszonka

  • mąka półgruba – 500 g
  • proszek do pieczenia – 12 g
  • cukier granulowany – 250 g

Ciasto

  • mleko – 500 ml
  • jajka – 2 szt
  • cukier waniliowy – 8 g
  • mak mielony – 250 g
  • cukier – do smaku
  • skórka z cytryny – do smaku
  • rum (opcjonalnie) – do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem granulowanym. Otrzymaną mieszaninę podzielić na dwie części. Uwaga: Przed użyciem grę należy pozostawić do zmięknięcia i zetrzeć na grubej tarce – będzie łatwiej się z nią pracować.

Przygotuj blachę do pieczenia, natłuść ją i równomiernie rozłóż na niej pierwszą warstwę bułki tartej. Następnie wymieszaj składniki nadzienia i równomiernie rozprowadź masę na pierwszej warstwie bułki tartej, która już znajduje się na blasze. Wskazówka: Nie musisz wycierać blachy do pieczenia, jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.

Następnie przykryj masę makową drugą warstwą bułki tartej i piecz mak w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut. Uwaga: Nie gotuj zmielonego maku, którego używasz.

Po upieczeniu makowca należy go chwilę ostudzić i można go podawać. Wskazówka: Makowiec świetnie smakuje w połączeniu z kakao lub mlekiem.

error: Treść zabezpieczona !!