Lekkie ciasto marchewkowe z niezwykłym kremem – łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne i soczyste ciasto marchewkowe z delikatnym kremem cytrynowym.

Według mnie jest po prostu doskonałe! Pyszne, łatwe w przygotowaniu oraz jest świetną, zdrowszą alternatywą dla kupnych wypieków!

Pyszne ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto

  • 180 g przesianej mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 200 g startej surowej marchewki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 90 ml rafinowanego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • orzechy włoskie do dekoracji ciast

Składniki na krem

  • 150 g mleka skondensowanego
  • 0,5 cytryny (sok i skórka)
  • 400 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Jajka i cukier ubij mikserem na sztywną pianę.

Następnie do masy jajecznej dodaj sól, olej roślinny i drobno startą marchewkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie połącz przyprawy i proszek do pieczenia z przesianą mąką i dodaj do masy jajecznej. Wszystko dobrze wymieszaj.

Przykryj dno naczynia do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Wlej do niego ciasto, wygładź szpatułką. Piecz przez 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W międzyczasie połącz schłodzoną śmietanę ze schłodzonym skondensowanym mlekiem i ubijaj mikserem przez 4 minuty.

Do śmietany dodaj startą skórkę z połowy cytryny i nie przestając ubijać delikatnie wlej również sok z cytryny. Krem natychmiast zacznie gęstnieć.

Przekrój biszkopt na dwa ciasta. Jedną połowę posmaruj śmietaną, przykryj drugim ciastem i ponownie posmaruj śmietaną. Udekoruj deser posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. Ze względu na to, że krem ​​jest bardzo gęsty, można go rozprowadzić grubszą warstwą i nie obawiać się, że spadnie lub spłynie.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!