Najprostszy przepis na ciasto miodowe: bez wyrabiania ciasta i wałkowania. Szybko i pysznie
42
Ciasto miodowe to już klasyka domowych wypieków! Jego aromat jest fascynujący, a ciasto zachwyca swoim wyglądem!
Dziś mam dla Was przepis bez dodatku śliwek i orzechów: nie wszyscy je uwielbiają, dlatego warto jest mieć również ten przepis w swoim arsenale. Ciasto będzie duże, ponieważ podane składniki są odpowiednie na blachę o średnicy 26 cm, a jeśli składniki podzielisz na pół, wystarczy średnica 20 cm. Dostosuj jego wielkość według swoich potrzeb!
Składniki:
Mąka pszenna – 4 szklanki
Miód – 6 łyżek
Jajko – 6 sztuk
Cukier – 2 szklanki
Kwaśna śmietana – 2 szklanki
Soda – 1 łyżeczka
Masło – 150 g
Ocet – 1 łyżka
Przygotowanie:
Rozpuść masło w kąpieli wodnej (można zastąpić je margaryną). Następnie dodaj miód i 1 szklankę cukru. Dobrze wymieszaj.
Dodaj do ciasta jajka i sodę wymieszaną z łyżeczką octu, ponownie dobrze wymieszaj.
Dodaj mąkę i wymieszaj składniki mikserem. Następnie upiecz ciasta. Możesz użyć okrągłej, silikonowej formy lub pergaminu wyciętego w kształt koła. Rozłóż ciasto łyżką, dzieląc mieszaninę na 8-10 części. Piecz każde ciasto przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Wymieszaj śmietanę z 1 szklanką cukru. Posmaruj ciasta powstałą śmietaną, oraz na końcu jego górę i boki.
Możesz dodatkowo udekorować gotowy deser płatkami czekolady bądź ulubionymi owocami. Smacznego!