Najprostszy przepis na ciasto miodowe: bez wyrabiania ciasta i wałkowania. Szybko i pysznie

Ciasto miodowe to już klasyka domowych wypieków! Jego aromat jest fascynujący, a ciasto zachwyca swoim wyglądem!

Dziś mam dla Was przepis bez dodatku śliwek i orzechów: nie wszyscy je uwielbiają, dlatego warto jest mieć również ten przepis w swoim arsenale. Ciasto będzie duże, ponieważ podane składniki są odpowiednie na blachę o średnicy 26 cm, a jeśli składniki podzielisz na pół, wystarczy średnica 20 cm. Dostosuj jego wielkość według swoich potrzeb!

Składniki:

  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Miód – 6 łyżek
  • Jajko – 6 sztuk
  • Cukier – 2 szklanki
  • Kwaśna śmietana – 2 szklanki
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Masło – 150 g
  • Ocet – 1 łyżka

Przygotowanie:

Rozpuść masło w kąpieli wodnej (można zastąpić je margaryną). Następnie dodaj miód i 1 szklankę cukru. Dobrze wymieszaj.

Dodaj do ciasta jajka i sodę wymieszaną z łyżeczką octu, ponownie dobrze wymieszaj.

gotowanie miodu

Dodaj mąkę i wymieszaj składniki mikserem. Następnie upiecz ciasta. Możesz użyć okrągłej, silikonowej formy  lub pergaminu wyciętego w kształt koła. Rozłóż ciasto łyżką, dzieląc mieszaninę na 8-10 części. Piecz każde ciasto przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.

gotowanie miodu

Wymieszaj śmietanę z 1 szklanką cukru. Posmaruj ciasta powstałą śmietaną, oraz na końcu jego górę i boki.

Możesz dodatkowo udekorować gotowy deser płatkami czekolady bądź ulubionymi owocami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!