Efektowne ciasto mleczna kanapka – dzieci je pokochają bo jest mega pyszne

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie do tej piany, miksując na małych obrotach, dodawać po kolei żółtka, cukier, obie, przesiane wcześniej mąki, olej oraz kakao. Konsystencja gotowego ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany, a kolor powinien być ciemnoczekoladowy. W przypadku zbyt jasnego koloru należy dodać do niego odrobinę kakao. Kiedy ciasto będzie gotowe, przelać je na posmarowaną masłem blaszkę. Po wstawieniu do piekarnika piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut (do tak zwanego suchego patyczka).

Krem:

Do mleka dodać cukier. Całość podgrzewać na gazie, nie doprowadzając tym samym do zagotowania. W osobnym naczyniu utrzeć masło z mlekiem w proszku i przygotowanym nieco wcześniej, lekko schłodzonym, mlekiem. W ten sposób nasz krem jest gotowy.

Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. Następnie na jedną z połów wyłożyć wcześniej przygotowany krem i na to położyć drugą część ciasta.

Na koniec należy przygotować polewę, roztapiając masło i czekoladę w małym rondelku na małym ogniu, po czym należy udekorować ciasto, rozlewając polewę na wierzchu ciasta. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!