Ten przepis jest od dawna uznawany za najlepsze ciasto na pierogi. Nie mógł pojawić się w jeszcze lepszym momencie.

Przepis na doskonałe ciasto pierogowe

Może Ci się wydawać, że trudno jest zrobić idealne ciasto na pierogi. Ważne jest, aby użyć odpowiednich składników i dokładnie zagnieść ciasto. Idealne ciasto nie powinno kruszyć się podczas gotowania. Oto przepis z 1920 roku, który wypróbowałem. Jest doskonały!

Mąka jest kluczowym składnikiem doskonałego ciasta na pierogi. Ważne jest, aby używać mąki typu 450 lub 480. Wiele przepisów na ciasto na pierogi dostępnych w Internecie zawiera jajko. Prawda jest taka, że jajko sprawia, że ciasto jest twarde.

Nasze powinno być miękkie, aby nie dało się go użyć. Aby ciasto było wilgotne, należy użyć letniej wody. Moja babcia mawiała, że doskonałe ciasto na pierogi robi się tylko z mąki, soli i wody.

Ciasto potrzebne jest do przygotowania około 50 pierogów

  • Mąka pszenna typ 450 – 0,5 kg
  • Olej – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Ciepła woda – 280ml

Wykonanie:

Przesiej mąkę typu 405 (lub 480) do dużej miski. Przesianie mąki jest konieczne, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i grudek. W małej misce wymieszaj letnią wodę, sól i olej. Wymieszaj tę mieszankę z mąką. Użyj szpatułki kuchennej, aby delikatnie wymieszać ciasto.

Gdy składniki się połączą, można rozpocząć wyrabianie ciasta. Przełóż ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie przez około 15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, gdy ogrzejesz ręce.

Po zakończeniu wyrabiania podziel ciasto na mniejsze części. Pozostałą część ciasta należy trzymać pod przykryciem podczas wałkowania jednej porcji. Pomoże to utrzymać wilgotność ciasta.

error: Treść zabezpieczona !!