Domowe ciasto na pizzę z lekkim piwem – kiedy serwuję ją na stole, rozmowy ustępują

Domowe ciasto na pizzę z lekkim piwem – procedura przygotowania

Jeśli szukasz prostego sposobu na przygotowanie pizzy, nie wahaj się wypróbować tego przepisu. Powstałe ciasto na pizzę jest pachnące, chrupiące, o wyrazistym smaku, a zaletą jest to, że pizzę upieczesz w ciągu 20 minut.

Ciasto

  • piwo jasne – 400–500 ml
  • świeże drożdże – 40 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • mąka zwykła – 1000 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • bazylia – 1 łyżka
  • sos
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cebula dymka – 2 szt
  • czosnek – 3 ząbki
  • pomidory obrane z puszki – 400 g
  • oregano – 1 łyżeczka
  • bazylia – 2 łyżeczki

Na brzegach ciasta

  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa z oliwek – 50 ml

Przygotowanie

Do miski wlać piwo i rozpuścić w nim świeże drożdże. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wszystko wymieszaj. Bazylię myjemy i drobno siekamy. Do miski z mąką wsypać drożdże piwne i wsypać bazylię. Uwaga: nie przejmuj się, po dodaniu drożdży piwo zacznie się pienić.

W razie potrzeby do mąki dodać więcej piwa i zagnieść ciasto w robocie kuchennym. Po siedmiu minutach dodaj oliwę z oliwek. Wskazówka: Nie musisz odstawiać ciasta do wyrośnięcia, możesz od razu z nim pracować. Można go jednak zamrozić i przechowywać w magazynie.

Teraz przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Następnie wlać pomidory na patelnię i wymieszać z oregano i bazylią. Wszystko zagotuj i ostudź. Wskazówka: Gotowanie trwa około 7 minut. Nie smaż czosnku zbyt długo, aby nie stał się gorzki.

Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na płaski placek o grubości około 8 mm. Uwaga: Każdy talerz powinien mieć średnicę 20 cm.

Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym i dobieramy dodatek według własnej wyobraźni. Wskazówka: Można użyć różnych rodzajów sera, papryki, kukurydzy, groszku, oliwek, pokrojonych w plasterki grzybów, salami, szynki, tuńczyka, pomidorów, meksykańskiej mieszanki warzywnej w puszkach i innych składników według własnego uznania.

Teraz wymieszaj wyciśnięty czosnek z oliwą i posmaruj tą mieszanką brzegi ciasta. Ułóż pizze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 15-18 minut. Uwaga: Po upieczeniu podawaj pizzę pokrojoną na kawałki.

error: Treść zabezpieczona !!