Domowe ciasto na pizzę z lekkim piwem – kiedy serwuję ją na stole, rozmowy ustępują
Domowe ciasto na pizzę z lekkim piwem – procedura przygotowania
Jeśli szukasz prostego sposobu na przygotowanie pizzy, nie wahaj się wypróbować tego przepisu. Powstałe ciasto na pizzę jest pachnące, chrupiące, o wyrazistym smaku, a zaletą jest to, że pizzę upieczesz w ciągu 20 minut.
Ciasto
- piwo jasne – 400–500 ml
- świeże drożdże – 40 g
- cukier – 1 łyżeczka
- mąka zwykła – 1000 g
- sól – 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 100 ml
- bazylia – 1 łyżka
- sos
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- cebula dymka – 2 szt
- czosnek – 3 ząbki
- pomidory obrane z puszki – 400 g
- oregano – 1 łyżeczka
- bazylia – 2 łyżeczki
Na brzegach ciasta
- czosnek – 3 ząbki
- oliwa z oliwek – 50 ml
Przygotowanie
Do miski wlać piwo i rozpuścić w nim świeże drożdże. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wszystko wymieszaj. Bazylię myjemy i drobno siekamy. Do miski z mąką wsypać drożdże piwne i wsypać bazylię. Uwaga: nie przejmuj się, po dodaniu drożdży piwo zacznie się pienić.
W razie potrzeby do mąki dodać więcej piwa i zagnieść ciasto w robocie kuchennym. Po siedmiu minutach dodaj oliwę z oliwek. Wskazówka: Nie musisz odstawiać ciasta do wyrośnięcia, możesz od razu z nim pracować. Można go jednak zamrozić i przechowywać w magazynie.
Teraz przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Następnie wlać pomidory na patelnię i wymieszać z oregano i bazylią. Wszystko zagotuj i ostudź. Wskazówka: Gotowanie trwa około 7 minut. Nie smaż czosnku zbyt długo, aby nie stał się gorzki.
Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na płaski placek o grubości około 8 mm. Uwaga: Każdy talerz powinien mieć średnicę 20 cm.
Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym i dobieramy dodatek według własnej wyobraźni. Wskazówka: Można użyć różnych rodzajów sera, papryki, kukurydzy, groszku, oliwek, pokrojonych w plasterki grzybów, salami, szynki, tuńczyka, pomidorów, meksykańskiej mieszanki warzywnej w puszkach i innych składników według własnego uznania.