Zacznij od połączenia kefiru z sodą oczyszczoną, pozostawiając mieszankę na około dwie minuty. Następnie dołącz do niej jajka, cukier oraz olej roślinny, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiej mąkę i kakao bezpośrednio do tej mieszanki, starając się osiągnąć gładkość.
Wybierz formę do ciasta – okrągła sprawdzi się idealnie, ale każdy kształt jest dobry, ponieważ ciasto zaimponuje każdym swoim wyglądem. Przykryj formę pergaminem lub papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, a następnie piecz ciasto przez 30 do 35 minut.
Podczas pieczenia ciasta, przygotuj krem. W garnku połącz cukier wanilinowy, mąkę, cukier i jajka, dokładnie mieszając trzepaczką. Dolej mleko, a następnie podgrzewaj na ogniu, dbając, by nie doprowadzić do wrzenia. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, po czym dodaj masło i mieszaj do uzyskania gładkości. Mieszankę odstaw do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasta, usuń z niego cienką, nierówną warstwę, a następnie przekrój resztę ciasta na dwie równe części. Na jednej z nich rozprowadź część kremu, przykryj drugą częścią ciasta. Odkrojoną warstwę zmiel blenderem.
Ponownie posmaruj ciasto kremem, tym razem również po bokach i na wierzchu, obsypując zmieloną warstwą. Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce. Do dekoracji użyj orzechów laskowych lub świeżej żurawiny. I oto jest – przepyszne ciasto „Fantazja” gotowe do degustacji!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.