Uniwersalny przepis na ciasto ze słodkim lub słonym nadzieniem. Kolacja jak marzenie.

Ten wszechstronny przepis na ciasto pomoże Ci w przygotowaniu sycących przysmaków z dowolnym nadzieniem: mięsnym, grzybowym, owocowym itd.

Ciasto jest miękkie i delikatne. Dzięki temu błyskawicznie znika ze stołu!

Składniki

  • Jajko – 3 sztuki
  • Śmietana 18% – 300 g
  • Mąka pszenna – 120 g
  • Sól – 0,3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 10 g

Przygotowanie

Wymieszaj śmietanę, jajka, sól i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Aby upiec ciasto, posmaruj naczynie do pieczenia masłem, wylej na nie połowę ciasta, a następnie równomiernie umieść w na nim swoje ulubione nadzienie. Rozłóż resztę ciasta na wierzchu.

Piecz w 180 ° C przez około 35–40 minut.

Robiąc ciasto ze słodkim nadzieniem, dodaj cukier i wanilinę do bazy ciasta. A jeśli chcesz użyć jagód jako nadzienia, dodaj do nich trochę skrobi, aby ciasto nie stało się zbyt mokre. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!