Jestem pewna, że to ciasto zagości u Ciebie na dłużej. Szybko się robi i jest przepyszne

Sprawdzony przepis na szybkie i pyszne ciasto,  jestem pewna że ten Ci się spodoba!

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 90 ml oleju roślinnego,
  • 1 – 1,5 słoika ulubionego dżemu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jajka należy w pierwszej kolejności schłodzić, a następie posolić i w ten sposób ubijać na sztywną pianę. Stopniowo do jajek podczas ubijania należy dodawać cukier. W następnej kolejności wlewamy olej, a po nim od razu mleko, nie zapominając o tym, że całość przez cały czas należy ubijać.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia należy przesiać i powoli dodać to do miski z ubitymi jajkami i innymi składnikami. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek. Masa musi być gęsta oraz jednolita.

Formę do pieczenia należy podsypać mąką i olejem roślinnym. Na to kładziemy dodatkowo pergamin. Na dno wykładamy połowię ciasta, a potem nakładamy na to dżem.

Potem wykładamy na wierzch pozostałą część ciasta. Całość należy wyrównać – można zwykłą łyżką. W pierwszej kolejności nagrzewamy ciasto do 180 stopni, a potem temperaturę obniżamy do 160 stopni. Ciasto po włożeniu do piekarnika pieczemy od 40 do 45 minut.

Po ostudzeniu ciasto warto dodatkowo posypać cukrem pudrem, dzięki czemu będzie miało jeszcze lepszy smak.

error: Treść zabezpieczona !!