Szarlotka w tym wydaniu na pewno przypadnie Ci do gustu – Rozpływające się w ustach jabłka sprawiają, że ciasto smakuje wybornie i nigdy się nie znudzi.

W dzisiejszym przepisie prezentujemy pomysł na szybkie do przygotowania, łatwe, smaczne i niebanalne ciasto. Taką szarlotkę  z kwaśnej śmietany zachwyceni będą zarówno starsi jak i młodsi smakosze.

Do przygotowania ciasta potrzebować będziesz:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru pudry,
  • 250 ml śmietany,
  • skórkę z jednej cytryny,
  • szczypty soli,
  • 250 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Z kolei do przygotowania nadzienia potrzebny będzie:

  • 1 kg jabłek,
  • cukier do smaku,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sok z jednej cytryny
  • kasza manna bądź bułka tarta w ilości 2 lub 3 łyżeczek.

Przygotowanie rozpocząć należy od przełożenia startych wcześniej jabłek do garnka i dodania do nich obu rodzajów cukru. Następnie należy je dusić na małym ogniu, aż to czasu, gdy jabłka zmiękną. Kolejno zmniejszyć należy moc kuchenki oraz dodać sok z cytryny wraz z kaszą manną.

Jeżeli zdecydujesz się na bułki tartej najpierw musisz podsmażyć ją na sucho na patelni, a później wymieszać z jabłkami. Wszystko kolejno należy wymieszać. Ostrożnie pracuj ze śmietaną, dodając ją porcjami, tak by ciasto nie okazało się zbyt rzadkie, powinno być natomiast gładkie. Nadaj mu kształt bochenka chleba.

Po podzieleniu go na dwie części, zawiń je w folie i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym rozwałkuj ciasto.  Pierwszą część ciasta umieść na spodzie blachy o wymiarach 24 x 36 cm. Nadzienie wyłóż na ciasto i kolejno wyłóż drugą częścią ciasta.

Nakłuj ciasto przy pomocy widelca i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!