Ciasto na pewno będzie ulubioną słodyczą Twojej rodziny, ponieważ jest niezwykle proste w wykonaniu oraz doskonałe w smaku. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy podczas niespodziewanej wizyty bliskich, jak i większych uroczystości.
Należy przygotować dwa ciasta. Ze wszystkich składników, oprócz tych potrzebnych na krem przygotuj ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części. Do jednej połowy dodaj jeszcze kakao oraz wymieszaj.
Dopilnuj, aby przed przygotowaniem ciasta, składniki trzymane w lodówce, miały temperaturę pokojową. Ubij jajka ze śmietaną oraz cukrem na gładką masę. Następnie mąkę wraz z sodą oczyszczoną przesiej oraz połącz z masą jajeczną. Wszystko wymieszaj.
Pierwsze ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Później upiecz również ciasto kakaowe. Po ostygnięciu przetnij oba ciasta na pół, aby w sumie były 4 kawałki.
Krem przygotuj za pomocą ubicia śmietany z cukrem pudrem na jednolitą masę. Na przemian układaj ciasta oraz przekładaj je kremem. Deser możesz także udekorować według własnych preferencji, na przykład polewą czekoladową. Następnie włóż ciasto na około 3-4 godziny do lodówki.