Wypróbuj już dziś ciasto z trzema wyjątkowymi nadzieniami: twarożkiem, makiem oraz dżemem.
Składniki:
- cynamon,
- cukier,
- skórka z cytryny,
- wanilia,
- 1 i 1/3 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) maku zmielonego,
- opcjonalnie przyprawa do piernika lub zmielone goździki,
- 1,5 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
Mleko należy zagotować, a potem wsypać do niego mak, ciągle mieszając do zgęstnienia. Dodaj cukier, cynamon, skórkę z cytryny lub goździki. Aby nadać masie gęstości i aromatu, można dodać starty piernik.
Jak przygotować nadzienie dżemowe:
Przygotowanie nadzienia z dżemu nie jest skomplikowane. Domowe dżemy zazwyczaj nadają się bezpośrednio do użycia, ale kupne mogą być zbyt gęste i wtedy należy je rozrzedzić rumem lub odrobiną letniej wody. Aby poprawić smak, dodaj mielony cynamon, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej.
Nadzienie twarogowe:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 opakowania twarogu,
- garść rodzynek namoczonych w rumie.
Nadzienie makowe przygotowane według powyższej procedury.
Sposób przygotowania: Ubij jajka z cukrem w dużej misce. W innej misce wymieszaj mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do ubitych jajek, tworząc ciasto. Aby przygotować nadzienie twarogowe, wymieszaj twarożek, cukry, budyń i mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Nagrzewaj piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej dwie trzecie ciasta i równomiernie rozprowadź. Następnie na ciasto równomiernie wyłóż nadzienie twarogowe.
Przenieś dżem do jednej torebki z odciętym rogiem, a makowe nadzienie do drugiej. Używając torebki z dżemem, narysuj grube linie wzdłuż krótszego boku blachy, pozostawiając miejsce na nadzienie makowe. Następnie przykryj nadzienie pozostałym ciastem, układając je w zygzakowaty wzór. W niektórych miejscach powinno być widać nadzienie.