Szybkie ciasto bez pieczenia. Robię prawie w co każdy weekend. Smak nie do opisania.

Do przygotowania tego ciasta nie musisz rozwałkowywać ciastek, a nawet nie musisz włączać piekarnika. Wszystko co jest potrzebne do stworzenia ciasta, to jedynie wymieszanie składników trzepaczką i usmażenie tak samo, jak w przypadku naleśników.

Powstałe ciasto jest delikatne i soczyste. Cienkie biszkopty przekładane śmietanką z nutą karmelu z dodatkiem orzechów włoskich i śliwek. Każdy kawałek tego deseru rozpływa się w ustach, a jego smak i aromat z pewnością zachwyci każdego, kto skusi się na skosztowanie tego szybkiego i łatwego w przygotowaniu ciasta.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • surowe jaja – 3 sztuki
  • cukier – 150 g
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • mleko – 180 ml
  • bezwonny olej roślinny – 70 ml

Składniki na nadzienie:

  • gęsta śmietana – 400 g
  • gotowane skondensowane mleko – 200 g

Opcjonalnie:

  • orzechy włoskie – 100 g
  • suszone śliwki – 100 g
  • czekolada (do dekoracji)

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!