Błyskawiczne ciasto z twarogiem. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Zapewne każdej pani domu choć raz zdarzyła się niezapowiedziana wizyta gości. Znasz te paniczne myśli, co im podać do kawy czy herbaty? Przydałoby się coś słodkiego, a Ty akurat nie masz nic w domu?

Poznaj przepis na błyskawiczny sernik, który sprawi, że żadne odwiedziny Cię nie zaskoczą!

 Co będzie potrzebne?

  • 400 g twarogu sernikowego (mielonego)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ewentualnie: rodzynki, orzechy włoskie, owoce kandyzowane itp.

 Jak upiec błyskawiczny sernik?

Ubij jajka z dodatkiem cukru, tak aby cukier był całkowicie rozpuszczony. Masło rozpuść na patelni i dolej do masy. Dodaj twaróg, śmietanę, sodę i odrobinę soli. Wymieszaj dokładnie składniki. Następnie sięgnij po mikser i ubijaj, aż masa będzie gładka, o kremowej konsystencji. Przesiej mąkę przez sito i dosyp do ciasta. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie, np. rodzynki, jeśli lubisz.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. pół godziny. Po wyjęciu, pozostaw sernik na jakiś czas w formie, aż wystygnie.

Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!