Ciasto Zemsta Teściowej – pyszne ciasto od teściowej, które zagości w Twojej kuchni na dłużej
140
Teściowa, według której przepisu jest to ciasto musiała chyba wziąć dosłownie słowa, że „zemsta jest słodka” . 🙂
W sumie raczej lekko słodko- kwaskowo- orzeźwiająca dzięki warstwie z wiśniami…
To połączenie bardzo, bardzo kruchego ciasta z orzeźwiającą galaretkową masą na bazie soku i mrożonych wiśni, słodkiej śmietanowej pianki i chrupiących płatków migdałowych. Średnio słodkie ciacho i ze względu na niesamowitą kruchość bardziej do konsumpcji ręką niż widelczykiem.
Autor: http://znowcosupieklam.blogspot.com/
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu ciasta wykładamy do dwóch brytfanek jednakowej wielkości ( 25x 36 cm). Jedno nakłuwamy widelcem i pieczemy 30-35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.