Ciasto Zemsta Teściowej – pyszne ciasto od teściowej, które zagości w Twojej kuchni na dłużej

Teściowa, według której przepisu jest to ciasto musiała chyba wziąć dosłownie słowa, że „zemsta jest słodka” . 🙂

W sumie raczej  lekko słodko- kwaskowo- orzeźwiająca dzięki warstwie z wiśniami…

To połączenie bardzo, bardzo kruchego ciasta z orzeźwiającą galaretkową masą na bazie soku i mrożonych wiśni, słodkiej śmietanowej pianki i chrupiących płatków migdałowych. Średnio słodkie ciacho i ze względu na niesamowitą kruchość bardziej do konsumpcji ręką niż widelczykiem.

Autor: http://znowcosupieklam.blogspot.com/

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Po schłodzeniu ciasta wykładamy do dwóch brytfanek jednakowej wielkości ( 25x 36 cm).  Jedno nakłuwamy widelcem i pieczemy 30-35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

Autor: http://znowcosupieklam.blogspot.com/

Składniki na ciasto z bezą migdałową:

error: Treść zabezpieczona !!