Ciasto Zemsta Teściowej – pyszne ciasto od teściowej, które zagości w Twojej kuchni na dłużej
150
druga część ciasta
5 białek
1 szklanka cukru pudru
150 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno z pudrem. Wykładamy do blachy wyłożonej kruchym ciastem. Wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 35-40 minut w temp 170 stopni. Studzimy.
Składniki na warstwę wiśniową:
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki gorącej wody
1 szklanka soku wiśniowego ( lub 5 łyżek syropu wiśniowego rozrobione w szklance gorącej wody)
2 łyżki żelatyny
400 g wiśni drylowanych mrożonych
Galaretki i żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstawiamy do ostudzenia. Do płynnej galaretki wsypujemy mrożone wiśnie i mieszamy( uwaga masa błyskawicznie tężeje, więc gdy tylko zacznie się ścinać wylewamy ją na ostudzone ciasto kruche).
Składniki na warstwę śmietanową:
500 ml kremówki
½ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia śmietany. Smacznego!