Ciasto Zemsta Teściowej – pyszne ciasto od teściowej, które zagości w Twojej kuchni na dłużej

  • druga część ciasta
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g płatków migdałowych

Białka ubijamy na sztywno z pudrem. Wykładamy do blachy wyłożonej kruchym ciastem. Wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy 35-40 minut w temp 170 stopni. Studzimy.

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka soku wiśniowego ( lub 5 łyżek syropu wiśniowego rozrobione w szklance gorącej wody)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 400 g wiśni drylowanych mrożonych

Galaretki i żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstawiamy do ostudzenia.  Do płynnej galaretki wsypujemy mrożone wiśnie i mieszamy( uwaga masa błyskawicznie tężeje, więc gdy tylko zacznie się ścinać wylewamy ją na ostudzone ciasto kruche).

Składniki na warstwę śmietanową:

  • 500 ml kremówki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietanę miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia śmietany. Smacznego!

Autor przepisu: 

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!